Vidljivost / Visibility

Javno predstavljanje Udruženja Zaboravljena djeca rata – BiH, regija i svijet

Dodjela Nobelove nagrade za mir – Oslo, Norveška

U sklopu dodjele Nobelove nagrade za mir održala se i konferencija: „How to combat sexual violence in conflict?“. Tokom ove konferencije predsjednica Udruženja Ajna Jusić se obratila prisutnim. Upoznala je pristune sa radom Udruženja, problemima s kojima se suočavaju djeca rođena zbog rata. Ovaj događaj je bio velika prekretnica za Udruženje što se tiče internacionalnog djelovanja.

Oslo, 2019.

Prvi internacionalni kongres dječije i adolescentne psihoterapije – Sarajevo, BiH

Udruženje “Zaboravljena djeca rata” je imalo priliku prisustvovati Prvom internacionalnom kongresu dječije i adolescentne psihoterapije. Izuzetna je čast bila govoriti na ovakvom skupu. Posebnu zahvalnost upućujemo organizatorima događaji koji su kreirali priliku da se obratimo.

Poslali smo poruku kratku i jasnu “posljedica nema nacionalnost i spremni smo da gradimo mostove mira u Bosni i Hercegovini. Smatramo da to naše majke, djeca i društvo zaslužuju”.

Sarajevo, 2019.

PCRC Talks – Sarajevo, BiH

#PCRCTalks – serije interaktivnih razgovora sa liderima u oblasti izgradnje mira, pomirenja, tranzicione pravde, ljudskih prava i demokratije.

Krajem 2018. godine organizovano interaktivno predavanje sa Ajnom Jusić i razgovaralo se o djeci koja su rođena nakon silovanja u ratu. Djeca rođena zbog rata su često marginalizovane u društvu i suočavaju se sa mnogobrojnim zakonskim preprekama, ali i opštom društvenom nevidljivošću. Cilj diskusije je bio inspirisati mlade i izazivati stereotipe sa kojima se suočava ova grupa.

Udruženje trenutno radi na prvoj publikaciji koja ima za cilj povećanje društvene svijesti o djeci rođenoj zbog seksualnog nasilja u ratu.

Sarajevo, 2018.

Konferencija: Interdisciplinarni pristup u borbi za prava djece rođene zbog rata – Birmingham, Velika Britanija

Udruženje Zaboravljena djeca rata na konferenciji na Univerzitetu u Birminghamu. Zajedno sa nama i naša članica Lejla Damon koja živi u UK.

Tokom konferencije razgovaralo se interdisciplinarnom pristupu tematici “djece rođene zbog rata”. Na konferenciji su učestvovali stručnjaci iz oblasti historije, umjetnosti, psihologije, neuropsihijatrije, ali i aktivisti iz nekoliko zemlja.

Konferenciji su pored Ajne Jusic i Lejle Demon prisustvovao i Alen Muhić član Udruženja, kao i doktorica Amra Delić koja se bori za ovu kategoriju djece rođene zbog rata.

Ova konferencija je bila početak priče koju nazivamo „U ime oca“ ili „In the name of the father“ što ujedno čini i naziv predstave o djeci rođenoj zbog rata.

UK 2019.

Konferencija: Stand Speak Rise Up! – Luxsembrug, Luxsembrug

27. marta 2019. godine zajedno sa princezom Claire Lademacher imali smo priliku govoriti na temu “INCLUSION FOR CHILDREN BORN OF RAPE “. Zajedno sa nama govorili i ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir Dr. Denis Mukwege i Nadia Murad.

Udruženje Zaboravljena djeca rata prisustvovalo konferenciji Stand Speak Rise Up! koja je imala punu podršku Velike vojvotkinje iz Luksemburga. Ovu konferenciju također podržali su i Dr. Denis Mukwege Foundation zajedno sa Ženskim forumom i Vladom Luxemburga.

Mi nismo oružje rata.

Oslo, 2019.

Konferencija: “Ending Sexual and Gender-Based Violence in Humanitarian Crises” – Oslo, Norveška

U sklopu konferencije “Ending Sexual and Gender-Based Violence in Humanitarian Crises” Oslo, 2019, FOKUS – Forum for kvinner og utviklingsspørsmål u saradnji sa Nobels Fredssenter | Nobel Peace Center je organizovao prikazivanje filma Grbavica.

Ajna Jusić zajedno sa svojom majkom Sabinom je razgovarala sa prisutnim o djeci rođenoj zbog rata, preživjelim, i svakodnevnim problemima s kojima se suočavaju djeca i preživjele u Bosni i Hercegovini. Također, predstavili smo i rad Udruženja, te razgovarali i o drugim državama u kojima djeca rođena zbog rata nisu zakonski i društveno prihvaćena. Ovom događaju prisustvovao je i ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević.

Oslo, 2019.

Festival „Pasta i Pita Mira“ – Reggio Nell Emilia, Italija

Imali smo čast i priliku govoriti u Reggio Nell Emilia pred divnim ljudima, sa divnom energijom. Zajedno sa Fondacijom Cure, Udruženjem Jadar, Lotos Zenica i Dina Didik Alić učestvovali smo na festivalu Pasta i Pita Mira čiji je glavni cilj izgradnja mira i povjerenja.

Hvala Iscos Emilia-Romagna na pozivu. Predstavili smo i rad Udruženja Zaboravljena djeca rata, ukazali na važnost vidljivosti djece rođene zbog rata i žena preživjelih.

Reggio Nell Emilia, 2019.

Desetogodišnjica mandata i usvajanja UNSCR 1888 „Zaštita žena i djevojčica od seksualnog nasilja u oružanim sukobima“ – New York, US

Dana 30. oktobra.2019. godine Ured posebnog predstavnika glavnog tajnika za seksualno nasilje u sukobima i Stalna misija Južne Afrike pri Ujedinjenim narodima obilježavali su desetogodišnjicu mandata i usvajanja UNSCR 1888 “Zaštita žena i djevojčica od seksualnog nasilja u oružanim sukobima“ čime je pokrenuto pitanje seksualnog nasilja u konfliktima.

Osnivanje ovog mandata posvećeno je spriječavanju i suočavanju sa seksualnim nasiljem u konfliktima koje je prepoznatno kao prijetnja za održivost mira u svijetu. Područuje djelovanja ovog mandata obuhvata pitanja kolektivne svijesti i poticanje međunarodne zajednice u pogledu riješavanja pitanja silovanja u ratnim zonama, ali i riješavanje problema socijalne stigmatizacije s kojom se suočavaju preživjele i preživjeli.

Udruženja Zaboravljena djeca rata dobilo je poziv za učešće kako bi se na ovom velikom događaju pokrenulo pitanje djece koja su rođena kao posljedica rata. Tom prilikom članovi Udruženja Alen Muhić i Nadia Delić Klevstad su održali govor.

Trenutno je ovo Udruženje jedino Udruženja na svijetu koje se bavi društvenom i pravnom vidljivosti djece rođene zbog rata i svojim djelovanjem pokrenulo je ovo pitanje na internacionalnom nivou čime su ispisane prve stranice historije. Svojim pokretom Udruženja Zaboravljena djeca rata je učinilo Bosni i Hercegovinu prvom državom u svijetu koja čini sistematske i društvene korake u društvenom i zakonskom prihvatanju ove kategorije.

New York, 2019.

Međunarodna konferencija: “Međunarodne perspektive o rodu i pravosuđu – teorija i praksa” – Sarajevo, BiH

Panel: “Posljedice rodnih predrasuda po djecu”. Zajedno sa našom predsjednicom govorile su i Eunice Odufa Erhagbe iz Nigerije, Mirela Mujahić (sudska psihologinja iz BiH) i Prof. Dr. Džamna Duman (profesorica na Univerziteu u Sarajevu). Panel je moderirala sutkinja Amela Mahić Samardžić.

Sarajevo, 2019.

Konferencija “Inkluzivno društvo protiv nasilja nad ženama” – Reggio Nell Emilia, Italija

Udruženje Zaboravljena djeca rata zahvaljujući saradnji i prijateljstvu sa Iscos Emilia-Romagna i Cisl Emilia Centrale imalo je priliku govoriti o položaju žena u Bosni i Hercegovini. Predstavili smo i rad našeg Udruženja i govorili o problemima s kojima se suočavaju djeca rođena zbog rata i žene preživjele.

Reggio Nell Emilia, 2019.

UN Women: Međunarodni dan brobe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama – New York, US

Jusić Ajna se obratila na događaju koji se održao povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama 25. novembra. Zajedno sa Ajnom govorile su i šefica kabineta UN-a Maria Luiza Ribiero Viotti, Pramila Patten, Phumzile Mlambo-Ngcuka specijalna predstavnica i direktorica UN Women, te predstavnice UN-ovih odjela za borbu protiv nasilja nad ženama i djecom i pomoći žrtvama.

Odmah nakon govora Ajna Jusić je učestvovala na panelu zajedno sa režiserkom Susannah Grant Netflix serije Unbelievable (serija koja jako dobro prikazuje problem žena koje su preživjele silovanja). Pored njih dvije, na panelu su govorili i Jonathan Torgovnik nagrađeni fotograf koji je radio zajedno sa žena preživjelim i djecom rođenom kao posljedica ratnog silovanja u Ruandi, zatim predstavnica organizacije SOAR iz Nigerije Chinyere Eyoh i drugi.

New York, 2019.